10 soruda kurban ibadetiyle ilgili doğru bilinen yanlışlar

Kurban İbadetiyle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
- Kesim Gerçekleşmeksizin Bağış veya Sadaka Verilmesi: Kurban ibadetinin yerine getirilmesi için gerekli şartları taşıyan bir hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesi şarttır. Sadece bağış yapmak veya sadaka vermek kurban ibadetinin yerine geçmez. "Kesimsiz kurban bağışı" adı altında yapılan bağışların dini bir dayanağı yoktur ve bu bağışlar kurban sayılmaz.
- Kurban Hissesine Ortaklık: Bir kurban hissesi yalnızca bir kişi içindir. Birden fazla kişinin tek kişilik bir hisseye ortak olması dini açıdan doğru değildir ve kurban ibadeti yerine getirilmiş sayılmaz. Vekaletle kurban kesen kuruluşlar da kurbanı sadece vekalet veren kişinin adına kesebilirler.
- Kabir veya Ölü Kurbanı: İslam'da kabir kurbanı veya ölü kurbanı diye bir kurban türü yoktur. Ölen kişinin vasiyeti yoksa, onun adına udhiyye (Kurban Bayramı'nda kesilen kurban) kesilmesi gerekmez.
- Kadınlar ve Evli Olmayanlar Kurban Kesebilir mi?: Evli olmayan kimselerin kurban kesemeyecekleri anlayışı yanlıştır. Kadınlar da kurban kesebilir. Kurban kesme becerisine sahip olan herkes, cinsiyeti ne olursa olsun, bu ibadeti gerçekleştirebilir.
- Büyükbaş Kurbanlıkların Hissedar Sayısı: Büyükbaş bir kurbanlığın hissedar sayısının mutlaka tekli sayılarda olması gerektiği doğru değildir. Yedi kişiye kadar ortak olunabilir ve her bir kişinin hissesi yedide birden az olmamalıdır.
- Kurban Etlerinin Dağıtımı: Kurban etlerinin mutlaka yedi fakire dağıtılması gerektiği doğru değildir. Kurban etinin bir kısmı ihtiyaç sahiplerine, bir kısmı akraba ve komşulara verilebilir, kalan kısmı ise evde kullanılabilir. Adak olmayan udhiyye kurbanlarında bu kural geçerlidir.
- Adak veya Akika Niyetiyle Kurban Ortaklığı: Kurbanlık hayvana ortak olanların bazıları adak veya akika niyetiyle iştirak edebilir. Her bir ortak, Allah rızası için kurban kesme niyeti taşıdığında, kurban geçerli olur.
- Yolculuk Halindeki Kurbanlar: Seferi (yolcu) olan bir kişinin kestiği kurban geçerlidir. Misafir olarak başka bir yerde kurban kesen kişi, bayram günleri içinde yaşadığı yere döndüğünde tekrar kurban kesmek zorunda değildir.
- Kurban Kanının Sürülmesi: Kurban kanının alına veya araba tekerleği gibi eşyalara sürülmesi inancı yanlıştır. Bu tür uygulamaların dini bir temeli yoktur.
- Adak, Akika ve Şükür Kurbanlarında Yaş Şartı: Kurbanlık hayvanın taşıması gereken vasıflar ve kesimle ilgili diğer hükümler tüm kurban çeşitleri için aynıdır. Adak, akika veya şükür kurbanı için de hayvanın yaş gibi şartları taşıması gereklidir. Aksi inançlar yanlıştır.