Bu belirtilere dikkat! Kene, sinek ve böceklerden bulaşıyor

Bahar aylarında açık alanlarda daha fazla vakit geçirmek, dışarıdan gelen enfeksiyonların yayılma riskini artırıyor. Bu dönemde özellikle lyme enfeksiyonu, hastaların hayatlarını önemli ölçüde etkileyen belirtilerle kendini gösteriyor. Lyme hastalığının sadece kenelerden değil, aynı zamanda sinekler, böcekler, tahtakuruları, hamam böcekleri, akrepler, kedilerle gelen bit ve pireler gibi vektörler aracılığıyla da bulaşabildiği belirtiliyor. Bu yüzden, açık alanlarda zaman geçirirken dikkatli olmak gerekiyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan, lyme enfeksiyonunun tüm toplum sağlığını ilgilendiren ciddi bir sorun olduğunu vurguluyor.
Zor Tespit Ediliyor
Prof. Dr. Vedat Turhan, lyme enfeksiyonunun tüm kuzey yarımkürede salgın boyutunda bir sorun olduğunu ve ülkemizde de sıklıkla görüldüğünü belirtiyor. “Hayalet hastalık” olarak da adlandırılan lyme, 300’den fazla hastalığı taklit edebildiği için tespiti zor olabiliyor.
Türkiye'de Yaygın
Lyme enfeksiyonunun başlangıç dönemlerinde ateş olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Turhan, Türkiye'de de sıklıkla görülen bu hastalığın genellikle göz ardı edildiğini belirtiyor. Akut lyme vakalarında kan testlerinde “CRP” ve “WBC” yükseklikleri görülebilirken, kronikleşmiş vakalarda bu değerler normal veya hafif yüksek çıkabiliyor. Bu nedenle lyme vakaları genellikle atlanıyor.
Farklı Vektörler ve Bulaşma Yolları
Prof. Dr. Turhan, lyme hastalığına neden olan Borrelia bakterilerinin sadece kenelerle değil, sinekler, böcekler, tahtakuruları, hamam böcekleri, akrepler ve kedilerle gelen bit ve pireler gibi vektörlerle de bulaşabildiğini belirtiyor. Ayrıca, cinsel yolla ve hamilelik döneminde anneden bebeğe bulaşma riski de bulunuyor.
Belirtiler ve Teşhis
Lyme enfeksiyonunun belirtileri oldukça çeşitlidir ve 300 farklı hastalığı taklit edebilir. Bu belirtiler arasında halsizlik, yorgunluk, eklem ve kas ağrıları, baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde cisim uçuşmaları, huzursuz bacak sendromu ve yüksek tansiyon atakları yer alıyor. Hastalar genellikle enfeksiyon bölümleri yerine nöroloji, ortopedi, kardiyoloji gibi branşlara başvurmakta ve farklı
hastalık tanıları alabilmektedir. Kronik lyme hastaları teşhis konulmadıkça belirtilerle yaşamaya devam edebiliyorlar.
Tedavi Yöntemleri
Kronik lyme hastalığının teşhisi, fizik muayene ve Borrelia burgdorferi bakterisinin varlığını inceleyen ELISA veya IFA antikor testleriyle konulabiliyor. Antikor testlerinin pozitif çıkması halinde, Western blot testi ile doğrulama yapılmaktadır. Klasik antikor testlerinin sıklıkla yalancı negatif sonuç vermesi nedeniyle, alternatif testler de uygulanabilir. Lyme hastalığının temel tedavisi antibiyotiklerle yapılmakta olup, duruma göre İVİG, plazmaferez, HBO, spesifik gıda takviyeleri ve tüm vücut hipertermisi gibi uygulamalar da tedaviye eklenebilmektedir.