Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: "Marmara’da Bu Son Büyük Depremdi"
23 Nisan’da İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulunan Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara bölgesindeki deprem riskinin sona erdiğini iddia etti. Depremi 20 gün önceden tahmin eden Üşümezsoy, televizyon programında yaptığı açıklamada, “Marmara’da bu son büyük depremdi. Artık bölgede başka bir deprem tehlikesi kalmadı” ifadelerini kullandı.
Marmara Denizi tabanını detaylı olarak incelediğini belirten Üşümezsoy, “1894’te Çınarcık çukurunun güneyindeki fay kırılmıştı. Bazılarına göre 1766’dan beri Marmara’da deprem olmadı ve 250 yılda bir büyük deprem beklentisi var. Ancak bu tez yanlış. 7,2 büyüklüğünde bir deprem için 350 kilometrelik bir fay gerekir. Marmara’da bu özellikte bir fay yok ve doğuya doğru ilerleyen bir deprem riski de bulunmuyor” dedi.
“Adalar Fayında Deprem Göstergesi Sıfır”
Üşümezsoy, kamuoyunda sıkça dile getirilen Adalar Fayı ile ilgili de çarpıcı değerlendirmelerde bulundu: “Büyükçekmece ile Yeşilköy arasında, Avcılar gibi bir sırt var. Buradan geçen bir fay olduğu sanılıyordu, ancak böyle bir fay yok. Risk taşıyan tek fay, Kumburgaz ile Büyükçekmece arasındaki 30 kilometrelik fay hattıydı ve bu fay da kırıldı, stres boşaldı. Adalar Fayı’nda ise herhangi bir deprem göstergesi bulunmuyor. Bu nedenle Marmara için başka bir deprem tehlikesi kalmadı.”
Yeni Uyarılar: Tokat, Kütahya ve Karaburun
Üşümezsoy ayrıca, yeni risk bölgeleri olarak İzmir Karaburun, Kütahya ve Tokat/Kazova bölgelerine dikkat çekti. Bu alanlarda sismik hareketliliğin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, olası depremlere karşı tedbirli olunması çağrısında bulundu.