Karadeniz'de alarm! Ölüm haberleri gelmeye başladı, kabus geri döndü

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, bu yıl artan
KENE vakalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Karakeçili, "Bu yıl hastanemize başvuran 21 hastadan maalesef 2'si hayatını kaybetti" dedi.
Artan Kene Vakaları
Doç. Dr. Faruk Karakeçili, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) genellikle havaların ısınması ve kenelerin aktifleşmesiyle birlikte nisan ve mayıs aylarında hızla arttığını, bu yıl da özellikle nisan ayında çok sayıda kene vakası gördüklerini belirtti. "Mayıs ayında havaların soğuk ve yağışlı geçmesi nedeniyle vakalarda bir miktar düşüş yaşandı," diyen Karakeçili, "Ancak haziran ve temmuz aylarında vakaların artmasını bekliyoruz," şeklinde konuştu.
21 Şüpheli Vaka, 2 Ölüm
Karakeçili, hastaneye bugüne kadar 21 şüpheli vakanın başvurduğunu belirterek, "Takip ettiğimiz 21 hastamız var. Bunlardan 5'inin sonucu kesinleşmedi, birkaç negatif hastamız var, ancak 10'unun üzerinde kesin tanı koyduğumuz pozitif hastamız var," dedi. Ayrıca, bu yıl Giresun ve Bingöl'den gelen iki hastanın hayatını kaybettiğini belirtti.
KKKA Bulguları Griple Karıştırılabiliyor
Karakeçili, KKKA bulgularının grip hastalığı ile benzerlik taşıdığını ve hastaların belirtileri grip zannederek önemsemediğini ifade etti. "Şiddetli baş ağrısı, ateş, kas ve eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtiler görülebilir. İlerleyen vakalarda burun ve ciltte kanamalar olabilir. Bu belirtileri olan ve kırsal bölgelerde hayvanlarla temas halinde olan kişilerin sağlık kurumlarına başvurmaları gerekiyor," dedi.
Korunma Yöntemleri
Doç. Dr. Karakeçili, KKKA'dan korunmak için vatandaşlara bazı önerilerde bulundu: "Böcek kovucu ilaçlar etkili oluyor. Pantolon paçalarına ve elbiselere sıkılabilir. Açık renk kıyafet giymek ve pantolon paçalarını çorap içine sokmak iyi bir önlemdir. Kapalı ayakkabılar giymek de koruyucudur."