Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Fatih Galender Zengin, devlet memurlarının refakat izni konusunda yaşadığı mağduriyetleri gündeme taşıyarak, yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. Zengin, özellikle hastane tedavisi gören birinci derece yakınlar için memurlara yıllık izin dayatılmasının etik ve adil olmadığını ifade etti.
“Çocuğuna kim bakacak?”
Zengin yaptığı açıklamada, “Bir memur çocuğuna hastanede yatarken refakat edemeyecekse, o çocuğa kim bakacak?” diyerek mevcut uygulamanın insani yönüne dikkat çekti. Evde bakım gerektiren hastalar için sağlık kurulu raporuyla refakat izni verildiğini, ancak hastane tedavisi görenler için bu hakkın tanınmadığını belirtti.
Mevzuattaki belirsizlikler mağduriyet yaratıyor
Zengin, mevcut mevzuatta yer alan “hayati tehlike” ve “yakın bakım ihtiyacı” ifadelerinin yoruma açık olduğunu ve bu nedenle uygulamada keyfiyet yaşandığını dile getirdi. Bu durumun memurlar üzerinde ciddi bir baskı yarattığını ifade eden Zengin, Türk Sağlık-Sen olarak taleplerini sıraladı:
Hastane tedavilerinde refakat hakkı tanınmalı.
Muayene ve tetkik süreçleri refakat izni kapsamına alınmalı.
Zengin açıklamasının sonunda, bu konunun sadece idarecilerin inisiyatifine bırakılmasının doğru olmadığını belirterek, “Devlet memurlarının ailesine destek olabilmesi için refakat izninin kapsamı genişletilmeli ve bu durum bir hak olarak tanımlanmalıdır” dedi.