Ana Sayfa / SAĞLIK / UYKU APNESİ OLANA EHLİYET VERİLMEYECEK Mİ?

UYKU APNESİ OLANA EHLİYET VERİLMEYECEK Mİ?

UYKU APNESİ OLANA EHLİYET VERİLMEYECEK Mİ?

“Sabah saatlerinde ehliyet alımıyla ilgili çeşitli iddialar gündeme geldi. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan bir değişiklikle, “uyku apnesi” rahatsızlığı olanların artık ehliyet alamayacağına dair haberler yayıldı.

Ancak, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) bu iddiaları yalanladı. DMM, Kara Yolları Trafik Yönetmeliği’nde herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek, uyku apnesi tanısı konan kişilerin ehliyet alamayacağı ve ehliyetini yenileyemeyeceği iddiasının manipülasyon içerdiğini açıkladı. Yönetmelikte güncel bir değişiklik olmadığını vurgulayan DMM, kamuoyunu manipüle etmeye yönelik paylaşımlara itibar edilmemesi uyarısında bulundu.”

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku apnesi, apne olarak da bilinir. Uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalık. Uyku apnesi uykuda hava akımının en az 20 saniye süreyle normal değerinin % 20’sine ve daha altına düşmesi ile tanımlanabilir. Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar.

Uyku apnesi sinir sistemindeki bir problem veya solunum yollarındaki bir tıkanıklık nedeniyle uyku apnesi oluşabilir. Bazen de bu her iki durum birlikte olmaktadır. Bu hastalığın değerlendirilmesinde sadece solunumun durması apne değil aynı zamanda solunumun azalması hesaba katılmaktadır. Yüksek gürültülü horlama, yorgunluk, aşırı sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, sabah başağrısı gibi sorunlar uyku apnesinin sonuçları olarak ortaya çıkabilir. Hastalarda, hastalığın seviyesine göre bu sorunların biri, birden fazlası ya da hepsi birden görülebilir.

UYKU APNESİ BELİRTİLERİ NELER?

Uyku apnesi hayati sağlık sorunlara neden olabilen ciddi bir hastalık olsa da uyku apnesinin belirtilerini hastanın kendisinin fark edebilmesi oldukça zordur. Hasta genellikle uykudaki normal olmayan durumlardan, eşi veya yakınlarının fark etmesiyle haberdar olur.

UYKU APNESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uyku apnesi belirtilerini gösteren ve benzer şikayetlere neden olan değişik uyku bozukluğu hastalıkları da vardır. Bu nedenle uyku apnesinin kesin teşhisi ve şiddetinin ölçülebilmesi laboratuvarda yapılan uyku çalışması adı verilen gelişmiş bir teknikle mümkündür. Uyku laboratuvarlarında “poligrafik tetkik” adı verilen incelemelerin yapılması gerekmektedir. Uyku sırasında birçok parametrenin kaydedildiği “poligrafik tetkik”, beyin bölgelerinin aktiviteleri, uykunun yapısı ve uyku bozuklukları hakkında sağlıklı ve bilimsel bilgiler veren modern bir laboratuvar yöntemidir.

Bu yöntemle, solunum hareketleri, uyku sırasında hastanın oksijen miktarı, kalp ritmi ve EKG kayıtları yapılarak bunların beden fonksiyonları üzerindeki etkileri incelenir. Uyku testlerinden sonra elde edilen bilgiler değerlendirilerek uyku apnesinin var olup olmadığı varsa, şiddeti belirlenip ne tür bir tedavinin gerektiğine karar verilir. Uyku apnesi tespit edilen hastalarda vakit geçirmeksizin tedaviye başlanması gerekir.

Uyku apnesinin teşhisi koyulan bazı hastaların Kulak-Burun-Boğaz uzmanının kontrolünden geçmesi uzmanlarca tavsiye edilir. Apnenin sebebi anatomik bozukluklardan kaynaklanıyorsa cerrahi yöntemler, ağız içi protezler uygulanabilir. Uyku apnesinin henüz ilaçla tedavisi bulunamamıştır.

Hakkında admin

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ordu’da Nöbetçi Eczaneler (11.02.2024)

Ordu’da Nöbetçi Eczaneler (11.02.2024) Zeynep Eczanesi Durugöl Mahallesi, 1088 Sokak No:6/A Ordu » Durugöl Aile Sağlık …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir